MegaMisja - Nasze programy - Fundacja Orange

• Dla dzieci 5-6 lat
  • Rozwój kompetencji społecznych
  • Gotowe scenariusze zajęć

Czym jest MegaMisja dla Przedszkoli?

MegaMisja dla Przedszkoli to program edukacyjny dla dzieci w wieku 5–6 lat, który wzmacnia kompetencje społeczne dzieci, skłania do refleksji nad tym, jak spędzają swój czas oraz jaką wartość mają relacje międzyludzkie – wszytko po to, by wchodząc w świat technologii i internetu, były przygotowane na wyzwania, jakie je spotkają. Inspiracją dla MegaMisji dla Przedszkoli jest MegaMisja dla szkół, program, w który udział wzięło już ponad 40 tys. dzieci z całej Polski.

Czego dowiedzą się dzieci?

Podczas zajęć dzieci razem ze swoją nauczycielką lub nauczycielem dowiedzą się:

• jak rozpoznawać i nazywać emocje,
    • dlaczego ważna jest współpraca,
    • czym jest zaufanie,
    • jak porządkować informacje,
    • jak skuteczniej zapamiętywać,
    • jak wykorzystywać swój potencjał twórczy,
    • co to znaczy być uważnym.

Udział w programie jest całkowicie bezpłatny. Zarówno przedszkola, jak i rodzice dzieci biorących udział w programie, nie ponoszą żadnych kosztów. Za realizację kolejnych wyzwań i za udział w programie, przedszkola otrzymują edukacyjne nagrody: gry, książki, zestawy kreatywne i inne materiały do pracy z dziećmi.

Jak to działa?

Zajęcia MegaMisji dla Przedszkoli prowadzą nauczycielki i nauczyciele. Otrzymują od nas 10 gotowych scenariuszy krótkich, atrakcyjnych zajęć dla dzieci w wieku 5-6 lat oraz wsparcie merytoryczne przez cały projekt.

Co ważne, podczas zajęć dzieci nie korzystają z technologii (smartfonów, tabletów itp.) zachęcane są do współpracy, aktywności fizycznej, manualnej i poznawania świata

Materiałem wspierającym zajęcia są krótkie bajki (2-3 min), oglądane przez dzieci w przedszkolu z wychowawcą – scenariusze zajęć są spójne z animacjami. Julka, Kuba i Psotnik – bohaterowie bajek zachęcają dzieci do aktywności i wspólnych działań.

Profesor Marek Kaczmarzyk o programie

"Musimy zadbać o to, żeby miejsce dzieci w tym świecie znalazło się na solidnym fundamencie zbudowanym z wzajemnego rozumienia, wsparcia, działania w grupie, rozwiązywania konfliktów i wielu jeszcze innych kompetencji, na które kładziony jest nacisk w Projekcie MegaMisja dla Przedszkoli".

Sprawdź, czego nauczą się dzieci w programie

Platforma edukacyjna dla uczestników
    Zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń. Dziękujemy za udział!

Program dofinansowany ze środków 1,5% pdof (podatek dochodowy od osób fizycznych) Fundacji Orange.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami:

przedszkola@megamisja.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o MegaMisji dla szkół? Zapraszamy tutaj