Fundacja Orangełączy, uczy, inspiruje
rozmiar tekstu: AAAPrzełącz na wersję z wysokim kontrastemENG

dźwięki marzeń

Zależy nam, aby zapewniać dzieciom równy dostęp do edukacji i kultury. Dlatego wspieramy w rozwoju dzieci niesłyszące, które są narażone na ograniczony dostęp nie tylko do świata cyfrowego, ale także do otaczającej ich słyszącej społeczności.

W 2006 roku nasza Fundacja rozpoczęła realizację długofalowego programu Dźwięki Marzeń, którego celem jest zapewnienie dzieciom z niedosłuchem wczesnej, systematycznej terapii słuchu i mowy oraz umożliwienie im możliwie pełnego udziału w świecie dźwięków.

Fundacja Orange udziela kompleksowego wsparcia dzieciom z ubytkiem słuchu od momentu diagnozy, zapewnia im jak najwcześniejszą rehabilitację, a także działa na rzecz wzrostu świadomości społecznej na temat potrzeb dzieci z wadą słuchu.

Fundacja ufundowała 18 banków aparatów słuchowych w różnych miastach Polski, w których bezpłatnie wypożyczane są dzieciom odpowiednio dobrane protezy słuchu. Zapewniamy dzieciom objętym programem dostęp do rehabilitacji w warunkach domowych, a także udział w letnich turnusach rehabilitacyjnych, podczas których najmłodsi wraz z opiekunami uczestniczą w intensywnej, indywidualnej terapii.

Program jest skierowany do rodziców dzieci w wieku od 3 miesięcy do 4 lat z obustronnym niedosłuchem powyżej 40 dB.

Terapeutom współpracującym z programem oferujemy wsparcie merytoryczne w postaci szkoleń i publikacji edukacyjnych.

Ambasadorką programu jest Olga Bończyk, aktorka i piosenkarka, która wychowała się w rodzinie osób niesłyszących. Nad merytoryczną częścią projektu czuwa Rada Naukowa, skupiająca specjalistów w zakresie ortolaryngologii, audiologii oraz surdopedagogiki.

aktualności

Gwiazdy Dobroczynności - oddaj głos
Gwiazdy Dobroczynności - oddaj głos02.12.2013 15:49

Do nagrody w konkursie Gwiazdy Dobroczynności została nominowana Olga Bończyk, ambasadorka naszego programu Dźwięki Marzeń.
Zapraszamy na www.gwiazdydobroczynnosci.pl , gdzie można oddać swój głos w internetowym plebiscycie.

Nabór zgłoszeń do programu Dźwięki Marzeń20.11.2013 10:08

Rozpoczynamy nabór wniosków do kolejnego etapu rehabilitacji domowej dla dzieci z wadą słuchu. Zgłoś swoje dziecko już dziś, aby w towarzystwie terapeuty mogło poznawać świat dźwięków i ćwiczyć aparat mowy.

Kabina ciszy do badań słuchu w Szczecinie
Kabina ciszy do badań słuchu w Szczecinie21.09.2013 15:48

W sobotę, 21 września przekazaliśmy specjalną kabinę ciszy do badań słuchu podopiecznych Centrum Diagnozy i Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży oraz Osób Dorosłych z Uszkodzonym Słuchem im. Marii Góralówny Oddziału Zachodniopomorskiego PZG, które świętowało 50-lecie swojej działalności.

galeria

Wczytywanie mapy...

legenda

dźwięki marzeń